Followers

Rabu, 27 Oktober 2010

Dusun

nampak tak dh ken atebuk tupai. jahat betul..

Aku ada la dusun buah-buahan. Bukan aku la, ayah aku. Aku tumpang ja. huhu.. Kalau musim kat Perlis, hujung bulan 7 baru boleh makan buah. Lain plak dengan belah-belah Taiping, setahun 2 kali boleh makan buah durian. Yang menarik perhatian aku nie, pokok durian pon ada nama timangan dia masing-masing tau. Nie yang korang nampak kat atas tu durian buah Tok Cheng. Mungkin pokok ni ditanam sezaman dengan Tan Cheng Lock maybe. huhu.. pokok lainnya, Tok Teh sebab isi durian putih, Tok Ning sebab isi durian kuning dan mcam2 la.. Nak tengok buah Tok Ning tengok gambar model buah di bawah. huhu..

Lihatlah betapa comelnya buah durian itu bersama modelnya.. comelkan?

Tu la buah Tok Ning.. Comelkan? Yang model tu sah-sah la comel.. huhu.. Ada beberapa jenis durian yang aku tahu la. Antaranya durian kahwin sebab dikahwinkan dan durian Belanda sebab Alfanso de Albukaki yg bawak mai dari rumah dia waktu mai Tanah melayu dulu. huhu..

Dusun buah-buahan ni x la besar mana sangat. Tapi cukup untuk 3 buah keluarga datang nak makan tengah hari kat sini. Slalunya yg datang family kak Long aku, Kak Ngah, sepupu aku..
Ayah aku rajin tebas..sebab tu nampak bersih ja dusun i. kalau tak, naik hutan habis la..hilang habis pokok rambutan, manggis dan sebagainya.
Hope u all will enjoy wif my presentation about Dusun k. huhu.. See u all nest time.

5 ulasan:

iR berkata...

ayat last tu...nest=sarang
next=akan datang

sEcaWaN hORlick berkata...

huhu.. maaf encik iR.. biasala manusia kadang-kadang salah.. huhu..

iR berkata...

ha3...rjin update nmpk bang...

sEcaWaN hORlick berkata...

boring.. huhu..nie bila nk balik rumah ni? haha..

rose lyza berkata...

mmg la dia rajin..sbb dia jeles kt aku!! wakaka