Followers

Selasa, 9 November 2010

Drag di Kg Gajah

Assalamualaikum.. Salam sejahtera kepada pembaca setia Secawan Horlick. Aku nak citer pengalaman aku gi tengok drag kat Kg Gajah. Fuh!! Best, gempak, dan segala macam pujian aku berikan kepada driver2 dan kereta2 mereka. Bidang automotif mereka memang pro la beb. Korang leh tengok koleksi gambar-gamabr aku semasa di Drag Kg Gajah tersebut kat bawah ni. Enjoy k.


















Kebanyakan acara yang dipertandingkan seperti kategori mivec, 1.5 cc, 1.6 cc, vitec kecik, vitec besar, open cc dan mcm2 la.. aku pon bukan tau sangat. Jarak standart yang diorang guna untuk drag ni 400 meter. Yang masuk dalam drag ni bukan calang-calang orang k. diorang ni antara mekanik terkemuka termasuk la dari Penang dan KL. So, semua berkumpul dan bertanding di Kg Gajah, Perak.

Antara yang menarik minat aku ialah kereta Honda CRX hitam dr geng ADVANCETECH.. diorang ni power siot. Game bulan 10 ari tu pon diorang menang. Best la.. Gempak sangat.

So, untuk peminat-peminat kereta, jom kita ramai-ramai memeriahkan lagi Kg Gajah di Perak pada 2hb Januari 2011 plak.

Kalau lambat sangat, x sabar nk tggu tahun dpan nk tengok drag, pergi la pusing ipoh setiap malam hujung minggu. InsyaAlalh ada.. huhu..

Assalamualaikum..

Sabtu, 6 November 2010

Banjir di Perlis

Assalamualaikum.. Segala puji bagi Tuhan sekalian Alam.. Setipa yang berlaku, musibah dan bahana yang menimpa ada hikmahnya. Begitu juga dengan kejadian banjir yang berlaku di utara semenanjung kita baru-baru ini. Hujan lebat yang berpanjangan selama beberapa hari telah mengakibatkan banjir besar berlaku di Perlis dan Kedah.
Aku yang berada di Ipoh tidak menyembunyikan diri di sini, sebaliknya sebaik saja mendapat berita banjir besar dan terburuk dalam sejarah selain banjir tahun 1988 dari ibu aku, aku segera pulang ke kampung. Selain mengambil beberapa kesempatan pada musim banjir ini, aku juga hendak menolong ibu aku membersihkan rumah dan mengangkat barang-barang yang perlu.

Ini antara gambar yang sempat aku rakam di Kangar semasa perjalanan pulang ke kampung aku.





Ini gambar sebelum sampai rumah aku. Bila dah sampai kampung, alih-alih jalan pulak ditutup kepada kenderaan ringan kerana air dalam. So, aku yang kereta jenis ringan ni kena la patah balik dan memaking kereta di rumah kakak aku. Nasib baiklah rumah kakak aku tidak ditenggelami air banjir.

Lepas ja aku pon parking kereta rumah kakak, aku pinjam la motor wave 125 kakak aku sebab nk balik tengok rumah. Ni gambar dalam perjalanan nk balik rumah aku dalam kampung aku. Tengok betul-betul tau.. Mana tau dapat tengok cacing dengan lintah.









Aku pon mengambil peluang yang ada sempena musim banjir nie. Aku memukat ikan la.. haha.. Antara ikan yang aku dapat seperti ikan putih, lampam, ikan keli, dan puyu.


Ni antara pukat yang digunakan oleh aku. haha..


Ni ja la yang dapat aku kongsi ngn korang. Hope lepas ni dah x da banjir besar mcm ni sebab mengakibatkan banyak kerosakan harta benda dan tanaman. Sama-sama kita berdoa kepada Allah agar dijauhkan segala musibah. Amin..

Jumaat, 29 Oktober 2010

Perlis

Assalamualaikum.. Perlis Indera Kayangan merupakan negeri terkecil dalam Malaysia. Walaupun keluasan negeri yang kecil, ia mampu menjana ekonomi dan keharmonian rakyat yang berbilang kaum. Dibawah pemerintahan Dato' Dr. Mat Isa bin sabu, Perlis kini mampu bersaing di peringkat global. huhu.. x percaya? aku boleh buktikan... haha.. tengok gambar di bawah.
Harum manis di eksport ke luar negara seperti Jepun, Brunei dan sebagainya.

Harum manis merupakan sejenis mangga yang hanya terdapat di negeri Perlis. Oleh kerana buah harum manis ini hanya terdapat di negeri Perlis, maka ia menjadikan buah ini popular dan berkelas tinggi. Sekilo boleh mencecah sehingga RM 11. Walau bagaimana pun, harga buah ini mengikut gred yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pertanian Negeri Perlis.
Ni pokok dia.

Ni buah dia. Nak tengok isinya belah sendiri. huhu..

So, bagi mereka yang teringin merasai kelazatan buah ini boleh la berkunjung ke negeri Perlis dalam hujung bulan April kerna biasanya musim buah harum manis ini pada hujung bulan April. Ada banyak lagi tempat menarik di negeri Perlis. Jadi, kalau nak tahu apa lagi tempat menarik di negeri Perlis, teruskan mengikuti blog SECAWAN HORLICK ini.. Jumpa lagi.. Bye

Rabu, 27 Oktober 2010

Dusun

nampak tak dh ken atebuk tupai. jahat betul..

Aku ada la dusun buah-buahan. Bukan aku la, ayah aku. Aku tumpang ja. huhu.. Kalau musim kat Perlis, hujung bulan 7 baru boleh makan buah. Lain plak dengan belah-belah Taiping, setahun 2 kali boleh makan buah durian. Yang menarik perhatian aku nie, pokok durian pon ada nama timangan dia masing-masing tau. Nie yang korang nampak kat atas tu durian buah Tok Cheng. Mungkin pokok ni ditanam sezaman dengan Tan Cheng Lock maybe. huhu.. pokok lainnya, Tok Teh sebab isi durian putih, Tok Ning sebab isi durian kuning dan mcam2 la.. Nak tengok buah Tok Ning tengok gambar model buah di bawah. huhu..

Lihatlah betapa comelnya buah durian itu bersama modelnya.. comelkan?

Tu la buah Tok Ning.. Comelkan? Yang model tu sah-sah la comel.. huhu.. Ada beberapa jenis durian yang aku tahu la. Antaranya durian kahwin sebab dikahwinkan dan durian Belanda sebab Alfanso de Albukaki yg bawak mai dari rumah dia waktu mai Tanah melayu dulu. huhu..

Dusun buah-buahan ni x la besar mana sangat. Tapi cukup untuk 3 buah keluarga datang nak makan tengah hari kat sini. Slalunya yg datang family kak Long aku, Kak Ngah, sepupu aku..
Ayah aku rajin tebas..sebab tu nampak bersih ja dusun i. kalau tak, naik hutan habis la..hilang habis pokok rambutan, manggis dan sebagainya.
Hope u all will enjoy wif my presentation about Dusun k. huhu.. See u all nest time.

Beruk Kentei

merenung masa depan.

Apa yang korang tengok kat atas tu bukan Teh tau. Kalau sapa yang dh baca post sebelum ni tau la Teh tu sapa. huhu.. Nie beruk kutub utara yang sempat dibela sebulan oleh my father n me. Orang kampung aku panggil spesis ni beruk kentei.


possing ala peter pan.

Waktu first time ayah aku bawak balik dia ke rumah, sayu ja hati ku tengok dia. baik sangat. aku tengok dia. Dia tengok aku then kami berkenalan di situ. huhu.. Dia nie budak lagi. Dalam setahun jagung tu ada la kot. Sebenarnya ayah aku bawak balik dia nie sebab nk suh temankan Teh yang kesepian kat belakang rumah tu. Tp oleh sebab mereka ni berlainan spesis, maka ayah aku pon menyerahkannya beliau kepada penjaga yang lebih layak.

Tengok.. betapa dia begitu selesa dalam pelukan aku. huhu.. Aku sayang gila kat dia. Rasa berat hati sangat nk lepaskan dia pada orang lain.






Sebenarnya korang jangan salah paham. Beruk dalam usia ni dh putus susu. Dah berpisah dengan mak dia. Mak dia dh tak terima dh anak besar ni. Dia suruh berdikari dan pandai-pandai la cari makan sendiri. Tp mungkin dia baru berpisah dengan mak dia, jd anggap aku ni sebagai mak angkat sebelah tok wan dia. Tak pa.. Oleh sebab ko comel, aku boleh trima ko. huhu..




*p/s: wahai beruk kutub utara, rindu betul aku kat ko. Even ko brada dengan family aku hanya sebulan, kenangan kami bersama mu x kan kami lupakan. Hope u will be happy wif your new family.

Selasa, 26 Oktober 2010

Haiwan Peliharaan

Assalamualaikum murid-murid. Hari ni cikgu nak ajar tajuk "Haiwan Peliharaan". Mesti murid-murid ada haiwan peliharaan di rumah kan seperti kucing, arnab, hamster dan sebagainya.
Cikgu pun ada haiwan peliharaan kat rumah. amu semua tengok gambar di bawah dengan teliti dan bukak mata luas-luas. Jangan tengok lama-lama. Takut nnt kamu semua tak tidur malam plak nanti. huhu..

Lihat lah betapa seksinya binatang ini.

Teh merupakan seekor beruk parsi yang hidup di rumah pak Ayub aka bapak ckigu. Beruk aka Teh ini jarang sekali dijumpai di kawasan hutan khatulistiwa seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang, semenanjung Malaysia dan termasuk kepulauan Borneo. Kehidupan Teh begitu damai dan tenteram dan juga happy di samping pak Ayub. Teh la yang menyinari kehidupan keluarga pak Ayub di rumah.


Aksi Teh mencari kutu di kediaman beliau.



Beliau begitu sedih mengenangkan pak we beliau yang jauh di perantauan.



Sebenarnya Teh digunakan untuk mengambil buah nyiur aka kelapa. Teh la merupakan pekerja tetap Pak Ayub. Tanpa Teh, kami sekeluarga sukar untuk mencari sesuap nasi. Nak mengharapkan bendang yang sekangkang kera itu tidak cukup untuk menampung pembelanjaan kami sekeluarga. Terima kasih Teh. Pengorbanan mu tiada ternilai untuk kami sekeluarga. Ayah, mak.. jaga lah Teh elok2..

* Time aku sdey, Teh macam paham perasaan aku. Dia hilangkan kesedihan aku dengan usapan tangannya yang kecil. Seolah-oleh aku berada dengan seorang manusia jadian yang menyerupai beruk. Korang akan ada perasaan tu kalau korang berada dekatnya nanti. Percayalah.. Saya percaya.. Kamu???

Rumah ku Syurga ku

Ada rumah kat tengah-tengah bendang tu...

Dh dekat 2 bulan x balik rumah. rasa rindu sangat kat rumah. jdi, nk lpas kan rindu aku pon nk luahkan kat dalam blog ni. hum..
Apa yang korang tengok kat atas ni gambar rumah aku.. yang tak jelas tu kena zoom la skit.. celik mata luas-luas.. huhu.. rumah aku betul-betul di tengah bendang.
Aku ni orang kampung ja. Orang kampung mcm aku ni biasa la, bila masuk town jadi jakun la skit.. Jakun tu korang cari la kat Kamus Dewan ye.. Kebanyakan orang kampung aku jadi petani menguruskan bendang dan kerja-kerja kampung. Termasuklah ayah dn bonda tercinta. Rezeki dan periuk nasi kami bergantung kepada bendang yang korang nampak kat atas tue.
Dulu aku selalu bayangkan aku menjadi anak orang kaya. saja syok-syok bayang.. kyayalan peringkat tinggi punya.. haha.. tp aku sedar, untuk menjadi senang dan kaya kita harus berusaha dan percaya akan rezeki Tuhan.

Nak tengok gambar rumah aku jelas skit? Kali ni x payah buka mata luas-luas.. Jauhkan mata anda skit dari monitor. Takut rosak mata tu plak nanti.

Ni la rumah ku syurgaku.. baru lepas renovate..

Dulu rumah aku rumah kayu. Dua tingakat bawah simen atas kayu. Simen pon just simen half ja.. Tapi rumah aku dulu seram beb. Bahagian atas rumah tak ada sapa jejak kaki. Bila dh lama x naik, faham-faham la.. Rumah yang ditinggalkan lebih daripada 3 hari akan dihuni oleh penghuni misteri. Rumah atas aku plak berbulan-bulan tak dak sapa nak naik. Ye la..yang ada kat rumah tu pon just aku, mak n ayah ja. Jadi, aku bagi cadangan kat ayah, jom kita renovate rumah ni buat rumah batu full simen. huhu.. ayah aku pon bersetuju dan menyuruh aku membuat kertas kerja untuk diserahkan kepada mak aku. ye la.. nk buat lulus bank kena dapat kebenaran mak dulu.. ayah aku pon takut kat mak.. haha.. korang jangan takut bini k.
Jadi, terbina la rumah ni mengikut ala kadar saja.. simpanan x banyak jd cuma rumah mcm ni ja la yang mampu dimiliki kami sekeluarga. Pada aku rumah hanya tempat untuk kita berteduh dan berlindung. Walau mcm mana pun rumah kita, yang penting kita bahagia dengan keluarga kita. Rumah aku syurga aku.. rumah korang syurga korang la.. Jmpa lagi kat nest post.. Salam.

Khamis, 21 Oktober 2010

20hb 10 2010




Tarikh yang hebat untuk diingati.. wat la something yang boleh wat korang ingat tarikh hari ni sampai bila-bila.. contohnya kawin ka, tunang ka, tumbuk orang ka..

Aku ada la something yang buat aku ingat tarikh nie sampai bila-bila.. selesai solat maghrib, macam biasa aku kuar gi mkan. lpas tu aku gi la GIANT sbb nk beli barang skit.. lpas ja balik dari GIANT, aku dikejar@dicabar oleh seorang pelumba kereta terkenal..

Walaupun kereta aku standart 4G91 ja, aku trima.. aku race ngan dia sampai masuk kilang Bercham, taman perumahan cina, semua aku redah. paling dasyat skali aku terdritf la plak..
Akhirnya, kami menamatkan perlumbaan.. aku menang.. sbb aku brada di depan.. Tiba-tiba keluar 2 orang mamat nieckap " lu hebat la bro.. gua pun x leh drift pakai wira 1.5 nie bro.."
kami kenal-kenalan di situ..

Pada aku ni antara pengalaman yang x dapat aku lupakan sbb terdrift sampai nk masuk parit. haha...

Jumaat, 15 Oktober 2010

Lirik Lagu Radja Radja – Maaf

Lirik Lagu Radja

Radja – Maaf


Bila aku salah
Tolong maafkanlah
Ku tak ingin membuat
Kau menangis

Aku tahu kau marah
Aku tahu kau luka
Tapi jangan paksa
‘tuk berpisah

Aku ingin selalu bersamamu
Walau senang walau kita susah
Mungkin aku salah di matamu
Mungkin aku lemah di matamu
Tapi tak pernah terpikir
Kau pergi tinggalkan aku

Bila aku salah di matamu
Bila aku lemah di matamu
Ku hanya bisa memohon
Maaf atas salahku

Aku tahu kau marah
Aku tahu kau luka
Tapi jangan paksa
‘tuk berpisah

Aku ingin selalu bersamamu
Walau senang walau kita susah

Mungkin aku salah di matamu
Mungkin aku lemah di matamu
Tapi tak pernah terpikir
Kau pergi tinggalkan aku

Bila aku salah di matamu
Bila aku lemah di matamu
Ku hanya bisa memohon
Maaf atas salahku

Aku ingin selalu bersamamu
Walau senang walau kita susah

Mungkin aku salah di matamu
Mungkin aku lemah di matamu
Tapi tak pernah terpikir
Kau pergi tinggalkan aku

Bila aku salah di matamu
Bila aku lemah di matamu
Ku hanya bisa memohon
Maaf atas salahku

Mungkin aku salah di matamu
Mungkin aku lemah di matamu
Tapi tak pernah terpikir
Kau pergi tinggalkan aku

Bila aku salah di matamu
Bila aku lemah di matamu
Ku hanya bisa memohon
Maaf atas salahku

Selasa, 5 Oktober 2010

Ikatan

Simpul adalah hubungan antara tali dengan tali. Ikatan adalah hubungan antara tali dengan benda lainnya, misal kayu, balok, bambu dan sebagainya.

Macam simpul dan kegunaannya

1. Simpul ujung tali

Gunanya agar tali pintalan pada ujung tali tidak mudah lepas

2. Simpul mati

Gunanya untuk menyambung 2 utas tali yang sama besar dan tidak licin

3. Simpul anyam

Gunanya untuk menyambung 2 utas tali yang tidak sama besarnya dan dalam keadaan kering

4. Simpul anyam berganda

Gunanya untuk menyambung 2 utas tali yang tidak sama besarnya dan dalam keadaan basah

5. Simpul erat

Gunanya untuk memendekkan tali tanpa pemotongan

6. Simpul kembar

Gunanya untuk menyambung 2 utas tali yang sama besarnya dan dalam keadaan licin

7. Simpul kursi

Gunanya untuk mengangkat atau menurunkan benda atau orang pingsan

8. Simpul penarik

Gunanya untuk menarik benda yang cukup besar

9. Simpul laso

Untuk gambar macam-macam simpul dapat dilihat di bawah ini

Macam Ikatan dan Kegunaannya

1. Ikatan pangkal

Gunanya untuk mengikatkan tali pada kayu atau tiang, akan tetapi ikatan pangkal ini dapat juga digunakan untuk memulai suatu ikatan.

2. Ikatan tiang

Gunanya untuk mengikat sesuatu sehingga yang diikat masih dapat bergerak leluasa misalnya untuk mengikat l eher binatang supaya tidak tercekik.

3. Ikatan jangkar

Gunanya untuk mengikat jangkar atau benda lainnya yang berbentuk ring.

4. Ikatan tambat

Gunanya untuk menambatkan tali pada sesuatu tiang/kayu dengan erat, akan tetapi mudah untuk melepaskannya kembali. Ikatan tambat ini juga dipergunakan untuk menyeret balik dan bahkan ada juga dipergunakan untuk memulai suatu ikatan.

5. Ikatan tarik

Gunanya untuk menambatkan tali pengikat binatang pada suatu tiang, kemudian mudah untuk membukanya kembali. Dapat juga untuk turun ke jurang atau pohon.

6. Ikatan turki

Gunanya untuk mengikat sapu lidi setangan leher

7. Ikatan palang

8. Ikatan canggah

9. Ikatan silang

10. Ikatan khaki tiga

Untuk gambar macam-macam ikatan dapat dilihat di bawah ini.

sumber : http://pramuka.webege.com


Pengarang : Aku dah mahir sangat pasal ikatan tali ni. Ini sebab aku ni salah seorang anggota pengakap. Tapi aku rasa ada satu ikatan yang belum ckup kuat yang mampu aku lakukan. Ikatan tersebut ialah ikatan cinta antara aku dan si dia. Walaupun sekarang sekadar ikatan simpul manuk, aku berharap janganlah terlerai kerana suatu hari nanti hubungan kita pasti akan tersimpul mati jua.

Ahad, 3 Oktober 2010

Wonderpet.. Ultraman.. Spongebob



Mereka selalu bersama walaupun terdapat pelbagai masalah. Seperti dalam lagu mereka ..

Telefon, telefon berbunyi…
Telefon, kami datang.
Telefon, telefon berbunyi…

ada haiwan dalam bahaya!!
ada haiwan dalam bahaya!!
ada haiwan dalam bahaya, di sana…

apa yang penting ?
kerja sama..
apa yang penting ?
kerja sama..

Wonder Pets Wonder Pets…
kami datang..
membantu (anak haiwan) yang kesusahan..
kami tak besar..
dan kami tak kuat..
bila bekerjasama semua jadi mudah..


Ultraman pula sentiasa menjaga keamanan Bumi tanpa mengeluh.. Baginya, keamanan di Bumi adalah segalanya.









Walaupun Spongebob agak bodoh, tetapi dia tetap setia dengan kawannya. Dia sentiasa anggap dirinya
hebat walaupun dirinya tidak hebat. Rakan karibnya iaitu Patrik sentiasa menyokongnya dari belakang. Itulah persahabatan.




  • Kesimpulannya, kita perlulah BEKERJA SAMA untuk menjaga KEAMANAN bumi.. Itulah PERSAHABATAN.



Rabu, 11 Ogos 2010

Mawar


Ku lihat bunga..

Terasa indah hati tertawan..

Mawar ku merah..

Harum selayak kau milikinya..

Ku pejam mata..

Terpancar sinar cinta darinya..

Walaupun gelap..

Dia memberikan aku seribu satu makna..

Darinya aku kecapi bahagia..

Ombak datang badai melanda..

Api membakar..laut bergelora..

Akan ku harung akan ku mara..

Kerna ku tahu..

Nilai cinta darinya..

Dari zaman kepada nya – Mawar hati

Rabu, 14 Julai 2010

2- S. M. K. AGAMA



Suasana pagi penuh nyaman menyelinap masuk ke hidung Adie. Perasaan segar yang memang menjadi temannya setiap pagi sejak dia bersekolah tadika lagi. Jam menunjukkan pukul 7.30 pagi. Baginya waktu itu terlalu awal untuk dia bangun.

“Lambat lagi ni. Tengok tv la”, bisik Adie yang bersendirian di rumah. Ibu bapanya jarang berada di rumah kerana sibik menguruskan bendang. Televisyen la yang menjadi teman karibnya ketika di rumah sejak cuti sekolah bermula. Pernah suatu ketika dahulu, televisyennya rosak. Dia sanggup menonton rancangan kegemarannya di rumah kawannya tidak mengira waktu.

Seperti waktu yang dijanjikan, pagi itu mereka keluar bersama untuk mendapatkan borang pendaftaran sekolah agama. Jarak antara sekolah tersebut dengan rumah mereka agak jauh. Untuk pergi kesana, mereka perlu menaiki bas ke stesen bas kangar. Kemudian dari situ mereka perlu mengambil bas sekali lagi untuk menuju ke tempat yang di namakan Arau.

“Mana bas ni? Lambat la”, rungut Afif yang memang tidak tahan menunggu. “Sabar la. Kejap lagi datang kot”, kata Adie untuk menenangkan sahabatnya itu. Adie sebenarnya dapat menjangka mungkin kerana penumpang hari ini terlalu ramai menyebabkan bas kerap berhenti mengambil dan menurunkan penumpang.

Setelah beberapa minit berlalu, maka kelibat bas pun kelihatan. Wajah Afif yang tadinya muram kini ceria. Penantiannya selama setengah jam akhirnya berakhir. “hah, tu drebar hang dah sampai. Tahan la cepat!”, kata Adie cuba mencari kembali senyuman Afif yang hilang.

Tidak sampai 20 minit, mereka pon sampai di stesen bas Kangar. Kangar merupakan pekan kecil yang terletak di negeri Perlis. Di sinilah terdapatnya pusat pentadbiran negeri serta kediaman rasmi menteri besar. Angin kotor yang membawa asap kenderaan dan rokok menyelubungi hidung kedua-dua sahabat itu.

Tidak tahan dengan keadaan disitu, mereka segera mencari tempat yang segar dan tenang. “Apa kata ang pi tengok bas ke Arau pukul brapa?”. Adie yang menerima arahan daripada Afif terus menjalankan tugasnya seperti seorang pekerja yang menerima arahan daripada majikan.

“Pukul 11.45 pagi. Sekarang baru pukul 11 pagi. Jalan-jalan dulu”, pinta Adie yang memang gemar berjalan sekitar pekan Kangar untuk melihat gelagat orang ramai. Dia dapat melihat pelbagai ragam manusia seperti sibuk menjalankan urus niaga, berdatting, melepak dan sebagainya. “Lawanya awek ni”, bisik hati kecil Adie yang sedang mencapai peringkat umur matang.

Tepat pukul 11.45 pagi, mereka sudah berada dalam bas. Bas menuju ke destinasi iaitu Arau atau lebih dikenali sebagai Bandar DiRaja itu. Sampai di post keselamatan SMK Agama Arau, pegawai keselamatan di situ sudah dapat mengagak tujuan kedatangan kami.

“ Ah… nie borang kemasukan kat sekolah ni. Ambik dan isi kat rumah”. Kata Pak Guard itu. Kami tersengih saja melihat telatah lucu pakcik itu. Gaya nya sempoi sekali dengan duduk di atas kerusi sambil menggulung rokok daun.

“ Terima kasih Pakcik”, kata Adie. Setelah selesai urusan di situ mereka pun pulang ke rumah.

Tiba di rumah, Adie membelek-belek borang tersebut. Mengikut syarat-syarat di borang tersebut, ada ujian terlebih dahulu sebelum diterima masuk. Selain itu, mestilah atas daripada 3A 2B. Adie memang sudah lepas la kerana keputusanUPSR Adie 4A 1B.

Selain itu, ujian yang dimaksudkan seperti membaca Al-Quran, membaca tulisan jawi, mengenal hokum-hukum dan lain-lain. Perkara sebegitu begitu senang bagi Adie kerana dia memang sudah mendapat pendidikan awal di rumah semenjak umurnya 3 tahun lagi. Teringat Adie suatu ketika dahulu ketika belajar mengaji bersama ayahnya, air mata sentiasa berlinang di pipi. Mana tidaknya, kesalahan yang sedikit pon di jerkahnya.

Ditambah dengan misai ayahnya yang lebat dan meliuk itu menjadikan ayahnya lebih digeruni. Oleh itu, pada umur 7 tahun, Adie dengan nekadnya tidak mahu belajar mengaji bersama ayahnya lagi. Untuk mengelak daripada ayahnya, Adie pergi belajar mengaji di rumah jirannya yang terletak tidak jauh dari rumah.