Followers

Selasa, 5 Oktober 2010

Ikatan

Simpul adalah hubungan antara tali dengan tali. Ikatan adalah hubungan antara tali dengan benda lainnya, misal kayu, balok, bambu dan sebagainya.

Macam simpul dan kegunaannya

1. Simpul ujung tali

Gunanya agar tali pintalan pada ujung tali tidak mudah lepas

2. Simpul mati

Gunanya untuk menyambung 2 utas tali yang sama besar dan tidak licin

3. Simpul anyam

Gunanya untuk menyambung 2 utas tali yang tidak sama besarnya dan dalam keadaan kering

4. Simpul anyam berganda

Gunanya untuk menyambung 2 utas tali yang tidak sama besarnya dan dalam keadaan basah

5. Simpul erat

Gunanya untuk memendekkan tali tanpa pemotongan

6. Simpul kembar

Gunanya untuk menyambung 2 utas tali yang sama besarnya dan dalam keadaan licin

7. Simpul kursi

Gunanya untuk mengangkat atau menurunkan benda atau orang pingsan

8. Simpul penarik

Gunanya untuk menarik benda yang cukup besar

9. Simpul laso

Untuk gambar macam-macam simpul dapat dilihat di bawah ini

Macam Ikatan dan Kegunaannya

1. Ikatan pangkal

Gunanya untuk mengikatkan tali pada kayu atau tiang, akan tetapi ikatan pangkal ini dapat juga digunakan untuk memulai suatu ikatan.

2. Ikatan tiang

Gunanya untuk mengikat sesuatu sehingga yang diikat masih dapat bergerak leluasa misalnya untuk mengikat l eher binatang supaya tidak tercekik.

3. Ikatan jangkar

Gunanya untuk mengikat jangkar atau benda lainnya yang berbentuk ring.

4. Ikatan tambat

Gunanya untuk menambatkan tali pada sesuatu tiang/kayu dengan erat, akan tetapi mudah untuk melepaskannya kembali. Ikatan tambat ini juga dipergunakan untuk menyeret balik dan bahkan ada juga dipergunakan untuk memulai suatu ikatan.

5. Ikatan tarik

Gunanya untuk menambatkan tali pengikat binatang pada suatu tiang, kemudian mudah untuk membukanya kembali. Dapat juga untuk turun ke jurang atau pohon.

6. Ikatan turki

Gunanya untuk mengikat sapu lidi setangan leher

7. Ikatan palang

8. Ikatan canggah

9. Ikatan silang

10. Ikatan khaki tiga

Untuk gambar macam-macam ikatan dapat dilihat di bawah ini.

sumber : http://pramuka.webege.com


Pengarang : Aku dah mahir sangat pasal ikatan tali ni. Ini sebab aku ni salah seorang anggota pengakap. Tapi aku rasa ada satu ikatan yang belum ckup kuat yang mampu aku lakukan. Ikatan tersebut ialah ikatan cinta antara aku dan si dia. Walaupun sekarang sekadar ikatan simpul manuk, aku berharap janganlah terlerai kerana suatu hari nanti hubungan kita pasti akan tersimpul mati jua.

5 ulasan:

::Siti Azlin Iris:: berkata...

aik
~semangat berjiwa pengakap..
hehehe

Nurul Afiqah berkata...

Hahaha..is that the point?
Instead of showing some knot, you want to talk on your 'love knot' huh?
haha..funny dowh..nway,wishing u luck in your 'love knot'.

sEcaWaN hORlick berkata...

funny eh? huhu.. next post x nak jiwang2 dah la.. nnt ada org ketawa.. huhu..

Nurul Afiqah berkata...

no la...joking je..its ok what..ikatan pengakap tu pun mcm analogy for your relationship gak.
Xdela bunyik jiwang karat pun...ok je.

rose lyzza berkata...

haa...mmg bdk sorg ni jiwang karat beb!! mmg btol la tilikan tarikh bernak dia tu!! hahahaha